Stichting Molen “De Lelie”
Geerkade 45
4871 CK Etten-Leur
06-15526452
U kunt bij ons pinnen
Ingrediëntenlijst:
Voor een cakevorm van
25 centimeter
200 gr Lelie's cakemix
200 gr suiker
200 gr boter, op kamertemperatuur
1 tl vanille-extract en/of 1 citroen, rasp
¼ tl zout
4 eieren, op kamertemperatuur
1 1/2 tl bakpoeder (of 1/2 zakje)
Voor een cakevorm van
30 centimeter
250 gr Lelie's cakemix
250 gr suiker
250 gr boter, op kamertemperatuur
1 tl vanille-extract en/of 1 citroen, rasp
¼ tl zout
5 eieren, op kamertemperatuur
2 tl bakpoeder
Verder nodig
boter, om in te vetten
Cake bakken:
Verwarm de oven voor op 160 °C
Vet de cakevorm in en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier
Doe de suiker, boter, het vanille-extract en/of de citroenrasp en het zout in een kom en mix dit in minimaal 5 minuten romig.
Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen.
Stop met mixen als alle eieren goed gemengd zijn en het mengsel luchtig is.
Spatel de cakemix en het bakpoeder voorzichtig door het beslag, zodat de luchtigheid behouden blijft.
Schep het beslag in de cakevorm, strijk de bovenkant glad en bak in 60 tot 75 minuten gaar.
Prik met een satéprikker in de cake om te kijken of deze al gaar is. Blijft er geen beslag meer aan de prikker zitten, dan kan hij uit de oven. Laat de cake kort afkoelen, stort hem en neem vervolgens de vorm weg. Laat hem verder afkoelen op een rooster
.Cakeproblemen:
Een
droge cake kan een van de volgende oorzaken hebben:
te hoge temperatuur of te lange baktijd
te lang af laten koelen zonder af te dekken
te weinig vetstoffen (boter) toegevoegd
Het
inzakken van cake-achtige producten. De oorzaak kan een van de volgende zijn:
er zit te veel lucht of te veel vetstof in het beslag, waardoor het tijdens het bakken of daarna inzakt
de ovendeur is gedurende het eerste halfuur geopend geweest
te veel bakpoeder ten opzichte van de andere ingrediënten
te korte baktijd
Het
brokkelen van een cake tijdens het snijden heeft een van de volgende oorzaken:
te weinig bloem in verhouding tot de andere ingrediënte
te veel eieren, met als gevolg een te grove structuur en gaten
U kunt bij ons pinnen