WORSTENBROODJES 30 stuks
Ingrediënten:
750 gram gezeefde Lelie's tarwebloem
50 gram gist
15 gram zout
2 eieren
12 gram witte basterdsuiker
100 gram boter (kamertemperatuur)
4 dl melk
1200 gram gehakt
Vulling: ± 40 gram per worstenbroodje
WORSTENBROODJES 12 stuks
Ingrediënten:
300 gram Lelie's tarwebloem
20 gram gist
7 gram zout
1 ei
5 gram witte basterdsuiker
40 gram boter (kamertemperatuur)
1,6 dl melk (eventueel 2 dl)
500 gram gehakt
Vulling: ± 40 gram per worstenbroodje
Bereiding:
1. Deeg maken deegtemperatuur 26° C. Deeg maken kan ook in een keukenmachine.
Berekening vochttemperatuur: 3 x gewenste deegtemperatuur minus werkruimte temperatuur minus bloem temperatuur= vochttemperatuur
Bloem zeven en een kring vormen op plaat.
2. Gist oplossen in op temperatuur gebracht vocht. Vocht en gist in kring gieten. De bloem van binnenuit aan het vocht + gist toevoegen.
3. Vetstof en de rest van de bloem toevoegen. Kruimelen.
4. Zout toevoegen en verdelen over het geheel. Een geheel kneden met alle grondstoffen.
5. Zolang kneden dat het deeg loslaat van plaat en handen.
6. Wegleggen op linnen doek. Linnen doek met bloem bestrooien.
7. Afdekken met plastic kleedje om uitdrogen te voorkomen.
8. 1e rijs. Tien minuten.
9. Deeg doorslaan en opbollen.
10. 2e rijs. 10 minuten.
11. Verdelen, opbollen en op kleedje plaatsen. Even laten rijzen. Ongeveer vijf minuten.
12. Deegbolletjes ovaal uitrollen. 16 x 10 cm: gehaktrolletje erop leggen.
13. Dichtvouwen. Sluiting goed dichtknijpen.
14. Naad dichtrollen. Lengte 14 cm.
15. Met sluiting naar onder op bakplaat. Bakpapier. 6 cm uit elkaar leggen.
16. 2 x strijken met ei strijksel. In de bovenzijde 4 gaatjes prikken. Strijksel van 1 ei en 3 dooiers.
17. Na-rijs ca. 35 minuten in de rijskast. 30° C.
18. Afbakken op 260° gedurende ± 7 minuten.
19. Afkoelen op de plaat.
GEHAKTVULLING:
1000 gram gehakt. Gekruid. Eventueel 2 eieren toevoegen en paneermeel.
• Verdelen in 30 gelijke stukjes.
• ±40 gram afwegen.
• Tot worstjes rollen van 12 cm. Beetje bloem gebruiken.
• In koeling opstijven.