VOLKORENBROOD
Zelf je dagelijks brood bakken is niet zo’n grote kunst. Wel dient U een aantal zaken goed in acht te nemen om tot een goed resultaat te komen. Graag nemen wij deze even met U door.
1. Ga uit van goede grondstoffen. Daar kunt U bij
Molen De Lelie vanuit gaan.
2. Kneden van het deeg is zeer belangrijk. Het kan
met de hand, in de broodbakmachine of in een
keukenmachine met mengkom en een
deeghaak.Bij voorkeur in een keukenmachine
(10 minuten) of broodbakmachine
(deegmaakprogramma 20 minuten) of zelf
kneden op het aanrecht (15 minuten).
3. Deeg is zeer gevoelig voor kou en/of tocht.
Gebruik bij voorkeur een plastic mengkom om
het deeg te laten rijzen.
4. Het deeg dient 3 rijsperiodes te krijgen, t.w.
• Na het deeg maken 50 minuten laten rijzen (VOORRIJS)
• Dan lucht eruit, weer een bol maken en weer
30 minuten laten rijzen (TUSSENRIJS)
• Dan weer lucht eruit, bol plat drukken en
opmaken voor de brood/cake bus of voor een
brood op een bakplaat (vloerbrood)
• Dan weer circa 30 à 40 minuten laten rijzen (BUSRIJS)
• Daarna in de oven plaatsen op 225°C en het brood afbakken in 30 á 40 minuten
5. Het deeg rijst prima achter glas in het zonnetje,
maar nog beter is de oven als rijskast te
gebruiken. Dit dient U als volgt te doen: zet de
oven op 25 à 30°C en zet hierin de plastic kom/
bakblik of bakplaat en dek het altijd af met een
warme (lauwwarme) vochtige theedoek. 10
Minuten voor het afbakken het brood uit de
(rijs)oven halen en de oven voorverwarmen
naar 225°C. Na circa 10 minuten kunt U het
gerezen brood afbakken.
6. Aandachtspuntjes:
• Het water dat of de melk die U aan de bloem
toevoegt, dient lauwwarm te zijn (± 35°C).
Zeker niet koud, maar ook niet heet.
• Bij het laten rijzen de deeg altijd onder een
vochtige lauwwarme theedoek leggen.
• Deeg laten rijzen in plastic kom of voor -
verwarmde kom van ander materiaal.
Voorkeur stand oven: 25 à 30°C.
• Margarine die U toevoegt (± 25 gr per brood)
liever niet direct uit de koelkast.
7. Basisrecept voor volkorenbrood van 800 gram:
• 500 gr Lelie's tarwebloem/meel
• 10 gr gist (droge of houdbare)
• 10 gr suiker
• 7 gr zout
• 280 ml handwarm water/ melk (afh. broodtype)
• 25 gr margarine/ olie
P.S.: Advies: als u bloem/ meel mixt, ±20%
bloem toevoegen.
Met dit basisrecept kunt U zelf alle mogelijke recepturen maken. Wel steeds de verhouding meel/ bloem in de gaten houden. Uw eigen smaak van het lekkerste brood ontdekt U op deze manier.