Ingrediëntenlijst:
Voor het deeg:
190 gr boter, op kamertemperatuur
225 gr lichtbruine basterdsuiker
¼ citroen, rasp
½ tl zout
45 ml karnemelk, op kamertemperatuur
400 gr Lelie's bloem
3 ½ el speculaaskruiden
1 ½ tl baking soda
Verder nodig
rijstemeel, om de speculaasplank te bestuiven
Bereiding:
Doe de boter, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en meng door elkaar. Meng de karnemelk erdoor en voeg vervolgens de bloem, speculaaskruiden en baking soda toe. Kneed alles door tot een deeg, verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Kneed het deeg voor gebruik kort door. Als je een speculaasplank gebruikt, moet je deze eerst voorzien van een dun laagje rijstemeel om te voorkomen dat de koekjes in de plank blijven plakken. Dit gaat het makkelijkst door het rijstemeel met een theezeefje over de plank te strooien en het overtollige meel er vervolgens af te kloppen. Druk het deeg stevig in de vormpjes en snijd het vlak af met een scherp mes. Draai de plank om en sla er voorzichtig mee op het werkblad om de speculaasjes uit hun vorm te krijgen. Leg ze met voldoende tussenruimte op de bakplaat.
Als je geen speculaasplank hebt, kun je het deeg ook uitrollen tot een dikte van 3 a 4 millimeter en daar speculaasjes uitsnijden of -steken.
Bak de speculaasjes 14-18 minuten en laat ze afkoelen op een rooster.
Bron: Rutger bakt