Shebakia
(bron Ellouisa)
Ingrediënten voor 50 stuks:
500 gr bloem
100 gr geroosterde sesam
30 gr fijngemalen amandelen
50 gr gesmolten boter
2 tl azijn
3 el oranjebloesemwater (mazhar)
1 tl kaneel
1 tl fijngemalen anijszaad
Half zakje bakpoeder
Halve tl gist
Mespunt saffraanpoeder (hoeft niet)
1 fles zonnebloemolie
1 pot honing (500gr)
Sesamzaadjes of gehakte amandelen
Bereiding:
Maal het sesamzaad fijn in een hakmolen, het moet een soort poeder worden.
Meng met de bloem, amandelen, anijszaad, kaneel, bakpoeder, saffraanpoeder en gist. Voeg het azijn en de boter toe en doe ook het oranjebloesemwater erbij.
Meng goed met je handen en doe er dan water bij tot je een samenhangend deeg hebt.
Kneed deze deegbal voor zeker 10 minuten tot het mooi soepel is.
Verdeel in 4 bollen en laat ze in een plastic zak een kwartier in de koelkast rusten.
Rol elke bol uit tot een lange dunne plak (van een paar mm dik).
Je kunt eventueel ook een pastamachine gebruiken, maar dit hoeft niet perse. Hoe dunner het deeg, hoe krokanter de shebakia's worden. Snijd met een pastarollertje een lange rechthoek van ongeveer 9 cm breed uit het deeg.
Maak dan rechthoekjes van zo'n 5 cm breed en maak hier 4 sneetjes in de lengte in, waarbij je niet helemaal doorsnijd tot het einde.
shebakia-vouwen
Voor het vouwen verwijs ik je naar de video, waar ik je twee manieren laat zien: de traditionele en een simpelere versie.
Bij de traditionele versie haal je je vinger om en om door de strookjes en vouw je ze daarna als het ware binnenstebuiten en knijp je de uiteinden samen.
Bij de andere vouwwijze vouw je de reepjes op elkaar, draai je dit strookje op zijn kant en duw je de uiteinden wat naar elkaar toe.
Knijp dan de puntjes ook samen.
Leg de shebakia's die je klaar hebt op een dienblad of groot bord.
Als je alles hebt gevouwen, verhit je de olie tot hij heet is (steek er een steel van een houten lepel in, ontstaan er bubbeltjes, dan is hij heet genoeg). Zet dan het vuur lager.
Leg er voorzichtig wat shebakia's in en bak ze aan beide zijden tot ze goudbruin zijn.
Verwarm ondertussen de honing au bain marie en laat de gebakken en uitgelekte shebakia's hier steeds een paar minuten in zwemmen. Laat ze daarna uitlekken in een vergiet en bestrooi met sesamzaad of gehakte amandelen.