Peperkoek

Voldoende voor een grote cakevorm


Ingrediënten:


• 500 gram Lelie's roggemeel

• 500 gram honing en/of bruine suiker/stroop

• 200ml water

• 15 gram bakpoeder

• 1/2 theelepel zout

• 15 gram koekkruiden


• Koekkruiden:

• 2 theelepels kaneel

• 1/2 theelepel nootmuskaat

• 1/2 theelepel zwarte peper

• 1/2 theelepel kruidnagel

• 1/2 theelepel gemberpoeder

• 1/2 theelepel anijszaad (optioneel)


Breidingswijze:

Meng alle droge ingredienten door elkaar.

Verwarm 400 gram honing/suiker met water tot een stroop (niet koken).

Meng meel en stroop met een deegmixer (niet met handen want is heet).

Laat dit voordeeg een dag rusten onder plastic folie.

Meng met natte handen dit voordeeg met overige 100 gram honing.

Neem een cakeblik en doe er bakpapier in of vet hem in.

Giet het beslag erin.

Verwarm de oven voor op 180°C. Zet de vorm erin en zet de oven terug naar 150°C. Bak in een uur.

Dek af met alu folie om korst niet teveel te laten uitdrogen.


Varianten:

Meng 50 gram stemgember in stukjes erdoorheen, en/of sucade, rozijnen, ….

Doe er noten door en/of stukjes kandijsuiker.

Bedek voor het bakken met rietsuikerklontjes.


Share by: