Gevulde speculaas
Ingrediëntenlijst
Voor het deeg:
125 gr boter, op kamertemperatuur
125 gr bruine basterdsuiker
250 gr Lelie's bloem
25 ml karnemelk
2¼ el speculaaskruiden
½ tl zout
½ tl baking soda (werkt beter dan bakpoeder)
Voor de vulling:
650 gr amandelspijs
1 ei
1 el water
Verder nodig
1 ei, losgeklopt
handje amandelen
Bereidingswijze:
Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en meng ze tot een samenhangend deeg. Verpak dit in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een vierkante bakvorm van 20 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier.
Neem 2/3e van het deeg en rol dit met de deegroller uit tot een plak die groot genoeg is om de bodem en zijkanten van de vorm mee te bekleden. Leg het deeg in de vorm en snijd het halverwege de zijkanten recht af. Meng het amandelspijs met het ei en water tot een gladde massa. Verdeel dit over het deeg in de vorm. Neem de rest van het deeg en rol dit ook uit. Bedek het spijs met de deegplak en snijd de randjes netjes bij.
Bestrijk de speculaas met wat losgeklopte ei en versier met de amandelen. Hierna nogmaals met ei bestrijken en de speculaas in 35 tot 40 minuten gaar bakken. Als de speculaas is afgekoeld, kun hem uit de vorm halen.
Bron: Rutger bakt